Jak ubić śmietanę

Aksamitna i kremowa bita śmietanka to podstawa każdej domowej cukierni. Zrobimy z niej pyszny krem do tortów i biszkoptowych przekładańców, wspaniały deser z galaretką i owocami, oraz doskonałe domowe lody.

Jaką śmietanę stosujemy w kuchni?

Jak ubić śmietanęŚmietanka nadaje się do użycia zarówno w formie płynnej, jak i stałej. Ale w kuchni najczęściej stosujemy wersje ubijaną. Krem ze śmietanki kremówki jest aksamitny, delikatny i lekki jak chmurka. Jednak, aby prawidłowo ubić śmietankę, należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

W sklepach bez problemu kupimy śmietanę z różną zawartością tłuszczu. Do ubijania nadaje się tylko ta, która ma tego tłuszczu powyżej 30 procent. Można też stosować śmietankę 36- procentową, ale ta jest zdecydowanie cięższa i kremy do naszych ciast będą widocznie bardziej zbite i tłuste. Najlepiej do deserów nadaje się „trzydziestka”, bo jest w sam raz tłusta, a jednocześnie zachowuje lekkość.

Jak ubić śmietanę?

Jak ubić śmietanę, aby się nie rozwarstwiła? Kluczem jest oczywiście odpowiedni stopień schłodzenia. Odpowiedni, to znaczy bardzo wysoki. Najlepiej ubija się śmietana, która spędziła w lodówce co najmniej całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, można ją włożyć do zamrażalnika na 15 minut, i kilkukrotnie potrząsnąć opakowaniem w trakcie chłodzenia. Wówczas chłód równomiernie się rozchodzi. Dla lepszego efektu można też włożyć do lodówki naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, oraz końcówki miksera. Kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Trzeba być cierpliwym, bo może to chwilę potrwać. Należy jednak zwracać uwagę na konsystencję śmietany, aby uniknąć wytrącenia się tłuszczu. Przestajemy miksować dokładnie w momencie, gdy śmietanka jest sztywna, ale nadal miękka.

Jeśli przesadzimy, raczej nie da się już uratować. Pozostaje jedynie cieszyć się pysznym, domowym, świeżym masłem. Nawet, jeśli dodaliśmy do śmietanki sporo cukru lub jakiś aromat, to nic straconego. Śmiało można takie masełko wzbogacić o skórkę z dowolnych cytrusów i szczyptę soli, a sprawdzi się jako pyszne smarowidło do słodkich wypieków, ciasta drożdżowego czy chałek z kruszonką i dżemem. Możemy je też wykorzystać do budyniowych mas i kremów.

Do czego służy ubita śmietana?

Jeśli ubita śmietanka ma służyć do przekładania tortu, warto ją nieco usztywnić, aby lepiej się trzymała. Dobrze sprawdzi się tu żelatyna lub łyżka mleka w proszku. W sklepach kupimy również specjalne mieszanki w proszku do usztywniania bitej śmietany. To dobre rozwiązanie dla mniej doświadczonych, domorosłych cukierników.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here