Jak upiec schab?

Schab jest rodzajem mięsa, który można przygotować zarówno na co dzień, jak i na święta. Może być zamarynowany, ale też wystarczy natrzeć go po prostu ulubionymi przyprawami, a następnie posmarować oliwą bądź masłem. Dla smakoszy połączeń mięsno-owocowych można nadziać kawał schabu suszonymi śliwkami, morelami czy też zaeksperymentować chociażby ze słodką gruszką. Schab nie musi być przygotowywany na tłuszczu. Wystarczy już przygotowany kawałek włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, następnie zawiązać i voila – mięsko jest gotowe do pieczenia. Jak upiec schab w inny sposób?

Jak upiec schab?

Jak upiec schab?Przygotowane mięso należy owinąć w folię aluminiową, po czym włożyć do rozgrzanego piekarnika (najlepiej do 200 stopni C). W pieczeniu schabu króluje jedna zasada – na 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Schab jest gotowy, gdy zaczyna powolutku puszczać soki, lecz po przekrojeniu nie jest już różowy. Po upieczeniu należy wyjąć mięso z piekarnika, lecz nie powinno się od razu przystępować do degustacji. Bowiem mięsko potrzebuje chwili odpoczynku, by mogło ponownie wchłonąć wcześniej puszczone soki. Wtedy mamy pewność, że potrawa będzie miękka i soczysta.

Decydując się na zamarynowanie mięsa, można wybierać marynatę w wielu wariantach:

  • miód z przyprawami – jest mieszanką wprost idealną, jeżeli mięso ma uzyskać staropolski smak. Do miodu warto dodać przyprawy takie jak rozmaryn, czosnek w proszku lub w płatkach, bądź klasyczną musztardę,
  • ocet – powoduje, że mięso jest ścięte na wierzchu. Dzięki temu smak jest intensywniejszy, a sam produkt bardziej soczysty. Do octu warto dodać czerwoną paprykę, pieprz i koncentrat pomidorowy,
  • marynata bazująca na oleju – jest doskonała z wieloma mieszankami przypraw. Tu sięgnąć można po pieprz, paprykę i majeranek, ale też ciekawie współgrał będzie również owoc jałowca lub kurkuma,
  • mleko – jest gwarancją uzyskania wprost doskonałej pieczeni. Mleko oraz zawarte w nim enzymy powodują, że schab staje się miększy, a jego smak jest zdecydowanie delikatniejszy.

Schab sam w sobie nie jest mięsem soczystym, a dodatkowo nie posiada zbyt wielkiej ilości tłuszczu. Przez to bardzo łatwo można go wysuszyć i sprawić, że mięso będzie ciężkie do zjedzenia.

Jednakże istnieje kilka sposobów na uzyskanie wyśmienitego schabu:

  • podsmażanie – należy podsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony po parę minut,
  • pieczenie w rękawie – najsmaczniej z warzywami, z dodatkiem masła bądź słoniny,
  • podlewanie – w trakcie pieczenia warto „podlewać” mięso bulionem lub marynatą, dzięki czemu zyska na intensywniejszym smaku.

Jeżeli w czasie przygotowywania schabu zbierze się sos, można go zredukować i polać nim mięso, co będzie fajnym dodatkiem.

Pomysły na potrawy ze schabu

Pomysły na potrawy ze schabuPoniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na dania ze schabem. Gwarantujemy, że są pyszne!

Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Do przygotowania tradycyjnych schabowych w nietradycyjnej panierce oprócz schabu będziemy potrzebowali bułkę tartą, jajko, mąkę, sezam, przyprawy oraz tłuszcz na patelnię (najlepiej smalec). Mięso oczywiście kroimy na cienkie plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięs. Doprawiamy do smaku po czym obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Standardowa procedura przy robieniu panierki. Tym razem jednak z bułką tartą mieszamy również sezam, który wzmacnia smak schabu, a całe danie czyni bardziej atrakcyjnym. Podajemy w dowolnej formie, najczęściej z ziemniakami i/lub sosem.

Schab faszerowany

Aby zrobić pyszny faszerowany schab z sosem będziemy potrzebowali oprócz schabu i sosu także pieczarki, mięso mielone, ser żółty, jajko i przyprawy, w tym pietruszkę. Ze schabu przygotowujemy duży płat, rozbijamy go tłuczkiem i przyprawiamy. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na płasko na przygotowanym schabie i zawijamy w stabilną roladę/tortillę. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. W międzyczasie przygotowujemy sos, którym polejemy gotowy schab.

Kotlety schabowe z serem żółtym

Kotlety schabowe z serem żółtym stanowią bardzo ciekawe połączenie. Do przygotowania takich kotletów oprócz schabu i standardowych produktów niezbędnych do przygotowania panierki (mąka, jajko, bułka tarta) będziemy także potrzebowali cebulę, czosnek, majonez, ser żółty oraz ketchup. Z mięsa przygotowujemy kotlety, obtaczamy w przyprawach i czosnku oraz odstawiamy na jakiś czas do lodówki, następnie obtaczamy w panierce i smażymy na patelni. W międzyczasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Układamy ją na blaszce, dodajemy posiekany ser oraz usmażone kotlety. Całość polewamy sosem przygotowanym z majonezu i ketchupu oraz zapiekamy do momentu roztopienia się sera.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here