Jak zrobić hamburgera

Jak zrobić hamburgera z prawdziwego zdarzenia w domowym zaciszu? Przede wszystkim potrzebna jest dobra bułka.

Jak zrobić hamburgera?

Jak zrobić hamburgeraDobra to znaczy odpowiednio chrupiąca, najlepiej posypana sezamem na wierzchu. Kolejną postawą są sosy. Najlepiej sprawdza się amerykańskie, w style barbecue lub musztardowy. Zależy , kto co lubi. Następnym krokiem jest skomponowanie dodatków. Muszą one do siebie pasować. Jeden nie może wykluczać obecności drugiego tak, by całość dobrze się ze sobą komponowała, ładnie wyglądała i przepysznie smakowała. Tutaj znów wszystko zależy od tego, kto jakie ma gusta, jednak niezbędną postawą są pomidory. Dojrzałe, słodkie, czerwone w środku, bez zielonych elementów. Warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiednich pomidorów, gdyż w sklepach ciężko o to warzywo naprawdę dobrej jakości. Skoro mamy już pomidora, czas na ogórka. I znów warto zwrócić szczególną uwagę na stopień dojrzałości tak, by nie wybrać zbyt miękkiego lub żółtego. Wiele osób lubi jeść ogórka bez obierania go. W ten sposób przyswoimy znacznie więcej witamin, bo przecież kryją się one tuż pod skórką. Trzeba też powiedzieć, że cieniutkie plasterki ogórka ze skórką wyglądają prześlicznie.

Jak skomponować sałatkę?

Sałata to kolejny składnik. Nad nią nie ma się co rozwodzić, raczej ciężko kupić złą, ponieważ jakość widać tu gołym okiem. Skoro mamy już podstawowe warzywa, czas na kotleta. W Polsce nie wszyscy są zwolennikami prawdziwego burgerowego kotleta pochodzącego z mięsa wołowego. Dlatego też w sklepach mamy szeroki wybór kotletów zrobionych z innych rodzajów mięs, a nawet z mieszanek. Jeśli ktoś jest ambitny, sam postanowi zrobić kotlety. Nie ma w tym nic trudnego, pieczenie w zasadzie nie różni się zbytnio od przygotowywania tradycyjnego polskiego mielonego. Ważne jest, by kupić dobre jakościowo mięso ze sprawdzonego źródła. Musi ono być świeże i przede wszystkim odpowiednie do formowania kotletów. Jeśli mamy ochotę na nietypowego burgera, możemy dodać do niego wiele innych warzyw, na przykład awokado albo bakłażana. W zasadzie jeśli o chodzi o dobór warzyw, wszystkie chwyty są dozwolone. Tyle pomysłów, ile gustów kulinarnych. Dobrze jest pamiętać, że zbyt przypieczony kotlet nie smakuje najlepiej. To samo tyczy się bułki, która powinna być chrupiąca, ale nie spieczona, ponieważ może się okazać, że będzie za twarda. Niezależnie od tego, co wybierzemy, nasz domowy hamburger z pewnością będzie przepyszny, jeśli w jego robienie włożymy całe swoje serce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here