patelnie grillowe

Grillowanie jest uznawane za najzdrowszą formę obróbki termicznej potraw. Patelnia do grillowania to doskonała propozycja na jesienny, chłodny czas – dzięki niej będziemy mogli przypomnieć sobie smak grillowanych w lecie kiełbasek czy karkówki. Budowa takiej patelni umożliwia uzyskanie niemal identycznego smaku potraw, jak tych przygotowywanych na klasycznym grillu. Specjalne, prążkowane dno patelni sprawia, że mięso czy warzywa nie wchłaniają nadmiaru oleju, co pozwala na przygotowanie lekkich i niskokalorycznych dań. Ponadto, patelnie grillowe posiadają powłoki, dzięki którym możemy przygotować jedzenie nawet bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Patelnia do grillowania wydaje się być zatem warta zakupu. Pojawia się tu jednak pytanie: jaka patelnia będzie najlepsza?

Patelnie grillowe – którą wybrać?

Korpusy patelni grillowych wykonywane są z trzech materiałów: żeliwa, stali oraz aluminium. Dodatkowo, każdy z tych typów patelni może posiadać różne powłoki wewnętrzne, na przykład z teflonu lub tytanu.
Patelnia grillowa żeliwna to z całą pewnością najbardziej trwała patelnia do grillowania, a z tego powodu również bardzo popularna. Zakup takiej patelni oznaczać będzie inwestycję na kilka lub nawet kilkanaście lat. Oczywiście, z nieporównywalną solidnością patelni grillowej żeliwnej związana jest odpowiednio wysoka cena, którą musimy za nią zapłacić.

Żeliwo, z którego wykonana jest patelnia jest naturalne i w delikatny sposób podkreśla smak przygotowywanych potraw. Co więcej, na takiej patelni będziemy mogli grillować w bardzo wysokich temperaturach, nie martwiąc się o przypalenie dania. Pozwala ona również na równomierne grillowanie przygotowywanej potrawy, ponieważ doskonale kumuluje i oddaje ciepło. Warto pamiętać, że w przypadku żeliwnej patelni wymagana jest jej impregnacja przed pierwszym użyciem. Zwykle nie zaleca się mycia tego rodzaju patelni w zmywarce.

Charakterystyka patelni grillowych

Patelnie grillowe stalowe również cieszą się na rynku dużą popularnością. Wykonywane są one z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, co sprawia, że patelnie takie są odporne na korozje oraz uszkodzenia mechaniczne. Patelnie do grillowania stalowe są odporne także na wysokie temperatury i, co ważne, nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. Ich cechą charakterystyczną jest dość długi czas nagrzewania, jednak również wolne oddawanie skumulowanego ciepła. Pozwala to na zachowanie pożądanej temperaturę potrawy nawet po zdjęciu patelni z palnika. W przypadku patelni stalowej nie ma żadnych przeciwwskazań do mycia jej w zmywarce do naczyń.

Trzecim rodzajem dostępnych na rynku patelni grillowych są patelnie aluminiowe. Wykonuje się je zwykle z niskogatunkowego aluminium, co powoduje, że patelnie takie ulegają często odkształceniom oraz przypaleniom. Cechują się one zatem zdecydowanie najmniejszą trwałością ze wszystkich zaprezentowanych rodzajów patelni. Niewątpliwą zaletą patelni grillowej aluminiowej jest wyjątkowo niska cena. Sprawia to, że pomimo jej licznych wad, znajduje się wiele osób zainteresowanych zakupem tego rodzaju patelni.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here