żeliwne garnki

Żeliwne garnki wracają do łask i zyskują coraz większą popularność w polskich kuchniach. Coraz więcej osób, które praktykują domowe gotowanie, docenia walory smakowe potraw przyrządzanych w tych naczyniach. To naczynia, w których gotowały nasze mamy i babcie. To garnki które są bardzo wytrzymałe i mogą służyć nam latami. Niektórym ich estetyka może wydawać się uboga. Inni dostrzegą w tym klasyczne piękno. Choć garnki żeliwne wymagają częstej konserwacji to walorów smakowych przyrządzanych w nich potraw nie da się przebić niczym innym. Są to naczynia trwałe, które służą nam latami.

Jak rozpoznać czyste żeliwo?

Żeliwo żeliwu nierówne, aby wiec wybrać naczynie o odpowiednim standardzie musimy wiedzieć jak rozpoznać żeliwne garnki wykonane z wysokiej jakości materiału. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę czy nasze garnki zostały wykonane z czystego. Uzyskanie takiego materiały jest kosztowne dlatego musimy być wyczuleni na tanie żeliwne garnki. Takie po prostu nie mają racji bytu i jedynie udają oryginał. Jak jednak laik może rozpoznać żeliwo czyste od zanieczyszczonego. Głównie dzięki wadze – zanieczyszczony materiał posiada w swojej strukturze pęcherzyki powietrza dlatego też wówczas waga naczynia będzie odpowiednio mniejsza. Takie garnki są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i termiczne co dyskwalifikuje je jako element wyposażenia kuchni. Jeśli zdecydujemy się jednak ich używać musimy się liczyć z możliwością pęknięcia takiego garnka, nawet podczas gotowania albo wypaczania jego konstrukcji.

Żeliwne garnki

Z wszelkich naczyń wykorzystywanych na codzień w kuchni, z żeliwa wykonane są najczęściej garnki oraz patelnie. To naczynia, które służą latami. Są niezwykle odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Zwykle mają grube ścianki, które długo utrzymują ciepłotę potraw. Dzięki temu możemy być pewni, że nasze ulubione dania szybko nie wystygną po zdjęciu garnka z palnika. Są również bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Świetnie nadają się do różnych sposobów przyrządzania potrwa. Można w nich smażyć, gotować i dusić. Można je wykorzystywać zarówno na kuchence gazowej, płycie indukcyjnej jak i w piekarniku.

Emaliowane naczynia żeliwne

Żeliwne garnki można kupić nie tylko w klasycznej formie ale również takie, które pokryte są emalią. Garnki emaliowane nie wymagają tak częstej konserwacji jak ma to miejsce w przypadku naczyń z żeliwa bez warstwy emalii. Garnki posiadające emalie są odporne na korozję, nie pochłaniają zapachu przyrządzanych potraw i środków chemicznych, których używamy do ich czyszczenia. Jeśli przyrządzamy potrawy kwaśne nie musimy mieć obaw, że nasze danie uzyska metaliczny posmak. Garnki pokryte emalią są zwykle droższe. Oferowane są również w wielu ciekawych kolorach, estetycznie wiec górują nad klasyczynymi naczyniami żeliwnymi, które są po prostu czarne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here