Wiele osób rozpoczynających dietę odchudzającą zastanawia się, jaki wpływ na utratę masy ciała ma błonnik. Często młode osoby wpisują w wyszukiwarkę internetową hasło błonnik a odchudzanie.
W wynikach wyszukiwania pojawia się kilkadziesiąt artykułów na temat błonnika spożywczego i jego zalet.
Błonnik ma bardzo duże znaczenie w codziennej diecie. Osoby, które często cierpią na zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia powinny zadbać o to, aby ich dieta była bogata w produkty z dużą zawartością błonnika. Oczywiście wyeliminowane powinny zostać produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, cukier i tłuszcz, na przykład słodycze, chipsy, słone paluszki, pszenne pieczywo, biały makaron oraz ser żółty.
Bogate w błonnik są między innymi płatki owsiane, siemię lniane, warzywa strączkowe, makaron razowy, pieczywo pełnoziarniste, ogórki kiszone, kapusta kiszona, kiełki rzodkiewki, kiełki rukoli, marchew, jabłka, seler naciowy, kapusta, papryka, kasza gryczana, otręby, banany, pomarańcze, gruszki, brokuły, bób, truskawki, borówki amerykańskie, kiwi i jagody.
Warzywa i owoce powinny być głównym składnikiem potraw.
W czasie odchudzania dania główne warto zastąpić zupami, na przykład kremem z brokułów. Oczywiście powinny być one dietetyczne, pozbawione mąki i śmietany.
Błonnik należy wprowadzać do swojej diety stopniowo, gdyż zbyt duże spożycie tego składnika może spowodować bóle brzucha. Jednak trudno jest przedawkować błonnik.
Ostrożność powinny zachować jedynie kobiety w ciąży, gdyż zbyt duża dawka błonnika może spowodować zaparcia i ból brzucha.
Codzienne spożywanie błonnika reguluje pracę przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie i sprzyja utracie masy ciała. Produkty bogate w błonnik dają uczucie sytości na bardzo długi czas, dlatego są bardzo wskazane w trakcie odchudzania.
Spożywając błonnik nie można zapominać oczywiście o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Powinno się wypijać minimum dwa litry wody niegazowanej w ciągu dnia.
Należy ograniczyć przekąski między posiłkami. Dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek, pełnych pustych kalorii są orzechy, migdały, wafle ryżowe, wafle gryczane, surowe warzywa i owoce, a także jogurty naturalne i biały twaróg. Desery i słodkie przekąski warto przygotowywać samodzielnie. Zdrową przekąską są na przykład batony musli. Wystarczy połączyć ze sobą płatki owsiane, migdały, posiekane orzechy laskowe, rodzynki i suszoną żurawinę oraz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Masę należy rozwałkować i pokroić w kostki. Batony należy chłodzić kilkadziesiąt minut w lodówce.
Dietetycznym deserem jest także pudding z nasion chia. Kilka łyżek nasion wystarczy zalać mlekiem kokosowym, roślinnym lub krowim i odstawić na parę godzin do lodówki. Taką przekąskę warto przygotować wieczorem poprzedniego dnia. Nasiona chia można zastąpić tańszym zamiennikiem, czyli siemieniem lnianym.
Dobrym sposobem aby pamiętać o regularnym piciu wody jest zaznaczenie na butelce konkretnych godzin oraz noszenie przy sobie małej butelki z wodą mineralną.
[Głosów:0 Średnia:0/5]