Jak usmażyć rybę?

Każdy z nas zna z całą pewnością choć jedną osobę będącą na diecie wegetariańskiej. Zazwyczaj ma to związek z określonymi poglądami danej osoby, rzadziej dietę tę stosuje się ze względów zdrowotnych. Niemniej jednak bardzo wiele osób na takiej diecie się znajduje, ponadto – jak pokazują statystyki – liczby te z dnia na dzień rosną. Abstrahując od liczb, statystyk i innych liczb określających tę dietę – faktem jest, iż osobę taką trzeba w jakiś sposób wyżywić, niejednokrotnie jest to zaś dość duże wyzwanie. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku osób starszych, prowadzących tradycyjne domy, a co za tym idzie – preferujących również tradycyjną, polską kuchnię, którą, jak przecież wiemy, bez schabowego nie sposób sobie wyobrazić. Jak więc sprostać wymaganiom żywieniowym członka naszej rodziny, który preferuje dietę wegetariańską?

Ryba! Jak usmażyć rybę?

Ryba! Jak usmażyć rybę?Jak ją podać, by już samym wyglądem zachęcała ona do spożycia? Co podać razem z nią, by była naprawdę pyszna? Naszymi sprzymierzeńcami będą przede wszystkim aromatyczne zioła i przyprawy oraz cytryna, którą skropimy rybę przed podaniem. To właśnie te dwa elementy sprawią, iż będzie ona aromatyczna oraz zachęcająca do spożycia.

Dania mączne!

Dania mączne powinny być nieodłącznym elementem diety każdego wegetarianina. Dlaczego? Są one bowiem pyszne, typowo polskie, a ponadto stanowią urozmaicenie dla monotonnej, niejednokrotnie mało zróżnicowanej diety wegetariańskiej. Ponadto są one w Polsce bardzo łatwo dostępne i bardzo szybko można je przyrządzić – produkty potrzebne do wykonania kopytek (chociażby) są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Są one bardzo różnorodne i stawiają przed osobą przygotowującą wiele możliwości – weźmy na przykład pierogi, których nadzienie może stanowić niemalże wszystko. Owoce, warzywa (idealne rozwiązanie dla wegetarian!), kasza z różnorodnymi dodatkami, ser, czekolada. Możliwości są wręcz nieskończone!

Warzywa i owoce!

Nie zapominajmy, że również same warzywa czy owoce mogą stanowić świetne danie. Sałatka warzywna czy owocowa, warzywa duszone na parze czy przygotowane na patelni z dodatkiem aromatycznych, egzotycznych przypraw – wszystko to brzmi wspaniale, zaś smakuje nawet lepiej! Warto dać szansę zdrowej żywności, przede wszystkim zaś pozyskiwanym z natury warzywom i owocom. Jest to niesamowite bogactwo, jakim obdarza nas natura i z całą pewnością trzeba z niego korzystać!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here