Witamina K odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka, a jej brak może doprowadzić do wielu zaburzeń i powikłań. Składnik ten dostępny jest w rozmaitych produktach spożywczych pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Warto wiedzieć, do czego potrzebujemy witaminy K, co dokładnie jest jej źródłem oraz czym może skutkować niedobór i nadmiar tego elementu.
Czym jest witamina K?
Witamina K to nic innego, jak rodzaj rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych. W grupie tej znajduje się kilka jej rodzajów – mówimy tu o witaminie K1, K2 oraz K3. Zalety witaminy K są trudne do przecenienia, dlatego należy zadbać o to, by w codziennej diecie nie zabrakło produktów, będących jej źródłem. Przede wszystkie są to zielone warzywa. Największą dawkę witaminy K znajdziemy m.in. w szpinaku, sałacie rzymskiej, zielonym groszku, kapuście, brukselce, ogórkach, szparagach, brokułach. Ponadto znajduje się ona również w marchwi, a także określonych gatunkach serów oraz w produktach na bazie soi, zwłaszcza tych, które zostały poddane fermentacji. Z kolei niewiele jest jej w np. mięsie lub owocach. Warto także wspomnieć, że jeśli chodzi o zawartość witaminy K, lepiej zdecydować się na gotowaną wersję warzyw niż surową.
Do czego potrzebujemy witaminy K?
Witamina K pełni w naszym ciele szereg ról. Główną z nich jest odpowiedzialność za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcie krwi. W praktyce oznacza to uniemożliwianie występowania częstych krwotoków, np. u kobiet podczas menstruacji. Ponadto składnik ten bardzo korzystnie oddziałuje na tempo gojenia się rozmaitych ran, działa przeciwbólowo i sprawia, że kości będą mocniejsze i mniej podatne na złamania czy uszkodzenia. Odpowiada także za wydzielanie białka w osoczu krwi (tzw. protrombina) Jeśli wymieniamy zalety witaminy K, trzeba również wspomnieć o ochronie naczyń krwionośnych przed ich wapnieniem.
Witamina K szczególnie potrzebna jest w momencie, gdy u człowieka występują choroby, m.in. mukowiscydoza, nowotwory (zwłaszcza wątroby lub trzustki), kamica nerkowa, osteoporoza, zapalenie jelit oraz problemy z wapnieniem tętnic i żył.
Zapotrzebowanie na witaminę K
O tym, ze wszystkie witaminy, w tym również te z grupy K, są bardzo ważne, wie niemal każde dziecko. Objawem niedoboru omawianego przez nas składnika są częste zasinienia na ciele, biegunki, nadmierne wapnienie naczyń krwionośnych, skłonność do łamliwości kości oraz intensywnych krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, np. z jamy nosowej, dziąseł, w czasie miesiączki. Groźnym powikłaniem jest też tzw. choroba krwotoczna noworodków, która dotyka średnio 2% dzieci na tym etapie życia. Dochodzić może wówczas do krwawień z pępka oraz torsji i wydalania kału z domieszką krwi.
Warto mieć jednak świadomość, że mimo tego, iż zalety witaminy K są tak bardzo istotne, to jej nadmiar również nie jest wskazany i najczęściej powoduje anemię, silne pocenie się i uderzenia gorąca, zaś u młodszych dzieci również żółtaczkę. Bardzo ważne zatem, aby przyjmować ten składnik w odpowiedniej dla wieku ilości.